ONZE SCHOOL IN DE KIJKER
KOOROPNAMES ‘DoKadeekes’ & ‘DoPateekes’
Op 20 november en 4 december 2024 zongen de leerlingen van ons schoolkoor de liedjes in die ze op 13 december zullen brengen tijdens de kerstmarkt. De klas van meester Johannes werd helemaal verbouwd tot een echte opnamestudio. Er werden koorstukken, waaronder ook solo’s, ingezongen met de microfoon. Elk kind kreeg een koptelefoon op waarbij ze de muziek in hun oren hoorden. Bijna 4 uur lang hebben de leerlingen zich ingezet. Het resultaat kan u binnenkort ontdekken op onze kerstmarkt.
SCHOOLMUSICAL : ‘Audities Peter Pan’
Op maandag 8 oktober 2024 hebben alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar auditie gedaan voor onze schoolmusical. Wat was dit een spannende dag!
Op 14 oktober hebben ze, samen met Juf Laura & Meester Siebe, voor het eerst kennis gemaakt met het script van de ‘Peter Pan’ en zijn de rollen verdeeld. Wat kijken we als school uit naar het groeien van deze leerlingen in de muzische domeinen.
PROJECT: Verkeer op school
Onze school won de bronzen medaille voor het project ‘Verkeer op school’.
ONZE SCHOOL IN DE PERS
LeerkrachtBXL interviewde Meester Johannes over zijn carrière switch. Benieuwd wat hij hiervoor deed van werk? Lees het onderstaande artikel.
Het is een behoorlijke carrièreswitch geweest voor Johannes Denis. Na een horeca-opleiding en job als hotelmanager, verhuisde hij naar Brussel en solliciteerde er bij een lagere school als leerkracht. “Bij mijn tweede sollicitatie werd ik aangenomen.”
Johannes (46) startte in september voor zijn derde jaar op rij als leerkracht in het derde leerjaar van de Vrije Basisschool Maria Assumpta Donderberg in Neder-Over-Heembeek. Een flinke verandering voor iemand die ooit nog zijn vooropleiding als sommelier behaalde.
Zelf was Johannes een aantal jaar aan de slag in het prestigieuze hotel Metropole in Brussel. “Ik groeide er door tot events manageren vervolgens tot food & beverages manager”, vertelt hij. “Maar toen ik op een bepaald moment het gevoel had dat ik niet meer kon doorgroeien, ben ik in het onderwijs gestapt. Ik gaf eerst les in Brugge, waar ik toen woonde, horecavakken en dat in zowel het secundair als op de hogeschool.”
Verhuis naar Brussel
Maar in 2018 raakte hij uitgekeken op Brugge en verhuisde hij naar Brussel. “Een metropool die mij altijd heeft aangesproken”, vertelt Johannes. Maar het pendelen naar de scholen in Brugge viel hem te zwaar. “Ik was dagelijks 3 tot 3,5 uur onderweg.” En dus zocht en vond hij een job in de hoofdstad. “Ik wilde iets helemaal anders. En dat werd dus leerkracht in een basisschool. Het was een uitdaging, maar dat maakte het net interessant voor mij.”
Van sommelier en horecaman tot leerkracht in een lagere school: dat is best wel wat anders. “Nu kan ik mij richten op één job, namelijk lesgeven”, vertelt Johannes. “Mijn balans privé en werk is nu gezonder. Omdat ik in Brussel werk ben ik op een dik half uur op mijn werk. En ik gebruik ook gewoon het openbaar vervoer.”
Goed omringd
Als leerkracht is hij zeer enthousiast over de job en de meerwaarde die hij kan bieden met zijn kennisoverdracht naar de Brusselse leerlingen, in het Nederlands. Bovendien heeft Johannes vandaag een job die hij absoluut graag doet. “Het is heel divers. Elke dag is anders, eigenlijk zelfs elk lesuur”, vertelt hij. “Het geeft mij veel voldoening om jonge mensen iets bij te leren en te zien evolueren en opgroeien”, vertelt hij. “Ik word op school ook goed omringd. Er is op alle vlakken veel coaching”, stelt hij.
Johannes gaf al jaren les, toch was starten als leerkracht in een basisschool iets heel anders. Zelf plant hij om op korte termijn bij te studeren om een diploma leerkracht lager onderwijs te halen. Hij kan hiervoor een subsidie voor zij-instromers aanvragen bij de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie). Die is als overheidsbestuur bevoegd voor onder meer het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Tweede cv was raak
Het verhaal van Johannes geeft aan dat een carrièreswitch altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat er veel vraag is naar leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs hielp hem zeker. “Ik heb maar twee cv’s verstuurd. En bij de tweede basisschool zat het goed.”
Overigens zijn mannelijke leerkrachten ook nog zeker welkom op school, geeft hij aan. “Op een lerarenkorps van 23 zijn wij met 5 mannen”, stelt hij. Want naast de diversiteit op de schoolbanken zelf, is het ook goed om diversiteit te hebben in het lerarenkorps. “Al ben ik ook zeer tevreden met mijn vrouwelijke collega’s. Wij vormen een hecht team op school.”
BRON: LeerkrachtBXL
https://www.leerkrachtbxl.be/het-geeft-mij-veel-voldoening-om-jonge-mensen-iets-bij-te-leren
Dit artikel werd gerealiseerd i.s.m. JOBAT in de reeks ‘Werken in Brussel’. Lees het origineel op www.jobat.be.